Get Adobe Flash player

Termék adatbázis

Partnerek

Megosztom!

Hirdessen kedvezményesen a Kistermelőinfo.hu weboldalon! Kapcsolatfelvétel
Összes hirdetés megtekinthető az AJÁNLATOK menüpont alatt

Madárinfluenza - Főállatorvos: meg kell akadályozni a vadmadarak kapcsolatát a baromfikkal

A vadmadarak által terjesztett madárinfluenza-vírus terjedésének megállítására meg kell akadályozni, hogy azok házimadarakkal kerüljenek kapcsolatba, ezért rendelték el a zárt etetést-itatást - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az M1 aktuális csatornán pénteken.

Hozzátette: az egyik legnagyobb kockázat az, hogy a leszálló vadmadár közvetlenül érintkezik a takarmánnyal vagy a vízzel, ezen keresztül fertőzi meg a házimadarat. A másik probléma, ha baromfik közé száll le, ezt is meg kell próbálni kizárni.
A hatóság és az állattartók feladata a kockázatok csökkentése, de így sem lehet teljesen kivédeni a fertőzést, az érintett állattartóknak kártalanítás jár - mondta. A jogszabályok szerint a fertőzött állatokat mindenképpen le kell ölni.
Bognár Lajos elmondta: az állategészségügy a két megye két településén kimutatott fertőzés miatt szállítási tilalmat vezetett be az éllő állatra és az állati termékekre egyaránt. Az állatorvosok minden érintett körzet állattartó telepeit ellenőrzik, megfigyelik az állatokat.
Jelezte: ha a járványhelyzet úgy kívánja, az állatok zártan tartására is fel kell készülniük a gazdáknak. 
Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és baromfitermékeket is kiszállítani, ahogy Kanadába és az Egyesült Államokba is. Vannak olyan unión kívüli országok, amelyekbe viszont egész Magyarország területéről nem lehet szállítani. Ezért felvették a kapcsolatot minden ilyen kereskedelmi partnerrel, hogy minél hamarabb csak az érintett zónákat korlátozzák - mondta.

MTI 2016. november 11.

Bejelentkezés

Az oldal teljes eléréséhez hozza létre fiókját!Hírlevélmod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa1576
mod_vvisit_counterTegnap1952
mod_vvisit_counterA héten4672
mod_vvisit_counterA múlt héten11831
mod_vvisit_counterA hónapban30481
mod_vvisit_counterMúlt hónapban49984
mod_vvisit_counterÖsszesen4875966