Get Adobe Flash player

Termék adatbázis

Partnerek

Megosztom!

Hirdessen kedvezményesen a Kistermelőinfo.hu weboldalon! Kapcsolatfelvétel
Összes hirdetés megtekinthető az AJÁNLATOK menüpont alatt

Ez a hat óriásvállalat éppen azon van, hogy bekebelezze az agrárpiacot

Nagyvállalatok rendezik át éppen a globális agrárpiacot – mik az okok és a következmények?

Hat mezőgazdasági óriásvállalat is éppen az egyesülés határán van, a fogyasztók és a gazdálkodók számára pedig egyáltalán nem könnyű megállapítani, hogy mindez hogyan fogja befolyásolni az élelmiszer-rendszert – írja a Quartz. Szeptember 20-án a hat nagyvállalatból öt – Bayer, Monsanto, DuPont, Dow Chemical és Syngenta – vezetői megjelentek az Egyesült Államok Szenátusának Jogi Bizottsága előtt (egyedül a ChemChina maradt távol), annak kapcsán, hogy miért is kellene a szabályozó szerveknek jóváhagyni a megafúziókat, amelyek alapvetően át fogják rendezni a globális mezőgazdaságot.

 

A vállalatok vezetői mind azt állították, hogy az összeolvadással cégeik szakértelmét egyesítik, és nagyobb hatékonysággal fogják kiszolgálni a gazdálkodókat és a fogyasztókat. Ugyanakkor az, hogy a hatékonyság növelése megéri-e az esetleges negatív hatásokat, mint például a lehetséges áremelkedéseket és a kisebb piaci versenyt, arra még nincs válasz. Lényegében az a kérdés, hogy az emberek szavazhatnak-e bizalmat három nagyvállalatnak abban, hogy olyan világot teremtenek a fogyasztóik számára, amely felelősségteljesen képes élelmiszerrel ellátni a Föld növekvő népességét.

Ami eddig történt:

Július 20-án a Dow Chemical és a DuPont egyezett meg egymással, az 59 milliárd dolláros összeolvadással a két legnagyobb amerikai vegyipari piacot egyesítve. 
Augusztus 22-én a kínai állam tulajdonában lévő ChemChina számára az USA szabályozó szervei jóváhagyták, hogy 42 milliárd dollárért felvásárolja a svájci Syngentát
Szeptember 14-én a Bayer, a német gyógyszer- és vegyipari cég 66 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát fogadta el az amerikai vetőmagóriás, a Monsanto.

Ezek a hatalmas összeolvadások nem hozták könnyű helyzetbe a gazdálkodókat és a fogyasztókat. A fogyasztókat leginkább az élelmiszer-biztonság aggasztja, míg gazdálkodók attól tartanak, hogy a kisebb verseny magasabb vetőmag- és növényvédőszer-árakat fog eredményezni. Ezen túl az amerikai Gazdálkodók Szövetségének elnöke arra figyelmeztetett, hogy a piac ilyen mértékű átrendeződése nem csak magas árakhoz, hanem kisebb választási lehetőséghez is vezet a termelők számára.

Az érintett vállalatok vezetői a maguk részéről azt hangsúlyozták, hogy egy olyan időszakot élünk, amiben a mezőgazdaság gyors reakcióképessége az elsődleges. "A változás ijesztő lehet a gazdálkodóknak, de ez az iparág ilyen" – mondta a Monsanto technológiai vezetője, Robb Fraley. "A termelőket azok a vállalatok szolgálják ki a legjobban, amelyek a legtöbbet invesztálnak technológiai fejlesztésekbe." Fraley hozzátette: "a Monsanto 15 évvel ezelőtt 300 millió dollárt fordított kutatásra és fejlesztésre, ebben az évben viszont már 1,5 milliárd dollárnál tartanak."

Azt a vállalatok vezetői azonban nem említették meg, hogy a Bayer kivételével az összes óriáscég eladásai csökkenő tendenciát mutattak az utóbbi időben. Ebből a szempontból nézve, az összeolvadások inkább arról szólhatnak, hogy a vállalatok fenntartsák profitjukat és kevésbé arról, hogy új technológiákat fejlesszenek ki. A fúziók azt mutatják, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek high-tech vetőmagba és kemikáliákba fektettek be, egy durva időszakon kellett átmenniük és valószínűleg arra számítanak, hogy az összeolvadás új időszak kezdetét jelenti majd.

www.agroinform.hu

Bejelentkezés

Az oldal teljes eléréséhez hozza létre fiókját!Hírlevélmod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa1579
mod_vvisit_counterTegnap1952
mod_vvisit_counterA héten4675
mod_vvisit_counterA múlt héten11831
mod_vvisit_counterA hónapban30484
mod_vvisit_counterMúlt hónapban49984
mod_vvisit_counterÖsszesen4875969