Get Adobe Flash player

Termék adatbázis

Partnerek

Megosztom!

Hirdessen kedvezményesen a Kistermelőinfo.hu weboldalon! Kapcsolatfelvétel
Összes hirdetés megtekinthető az AJÁNLATOK menüpont alatt

Krisna-völgy: szakrális központ és ökofalu

Mostani cikkben egy működő közösséget mutatnék be, akik sok tapasztalatot gyűjtöttek már az önellátás területén. Szülőfalum szomszédságában építették fel központjukat, fiatalemberként róluk hallottam először. Tagjai a Magyar élőfalu hálózatnak. "A Magyar Élőfalu Hálózat az útkeresés miatt is fontos, mivel az ökofalvak (vagy újabb elnevezés szerint élőfalvak), mint közösségi modellek mintaértékű humánökológiai elkötelezettségű kezdeményezéseket és megoldásokat ajánlanak. Megismertetésük: út a saját környezettudatosságunk kialakításához."

 

Az Öko-völgy Alapítvány mintaterülete

Kun András

kun.andras@okovolgy.hu

Amikor 1993-ban Krisna-völgyet megalapították, valószínűleg senki sem gondolt arra, hogy 20 év alatt hazánk egyik legsikeresebben működő ökofalva jön itt létre. Azért sem gondolhattak erre, mert a cél egészen más volt, valami sokkal magasztosabb, mint általában egy ökofalu alapítása: beteljesíteni Sríla Prabhupáda vágyát, és egy olyan önellátó közösséget létrehozni, amely a Krisna-hívők lakhelye, Krisna imádatának színhelye, s egyúttal a magyarországi Krisna-hívők életének és meditációjának szakrális központja lesz.

Aki az utóbbi években járt a Somogyvámos határában elterülő Krisna-völgyben, annak számára nem kell bizonygatni, hogy e lelki és közösségépítési célok maradéktalanul megvalósultak. A Krisna-hívők számára ez a hely, szívében a templommal, ma is elsősorban szent hely, egy olyan csodálatos vidék, ahol Krisnát tiszta szívvel, elvárások és önzés nélkül imádják hívei (bhaktái), ahol Isten, a Legfelsőbb Személy olyan módon léphet kapcsolatba híveivel, ahogyan Ő a leginkább szeretné. Krisna és bhaktáinak szeretet-kapcsolatából a lelki világ egy darabkája jelenik meg itt, az anyagi világban. Ez Krisna-völgy legbensőségesebb titka és létének eredeti célja.

Mégis, Krisna-völgyet gyakran emlegetjük ökofaluként is. És valóban, ha valaki végiglátogatja a ma már több mint tucatnyi hazai ökofalut, akkor nem lesz kétsége e megnevezés jogossága felől. Krisna-völgy kétségkívül az egyik legsikeresebb hazai ökofalu, a Magyar Élőfalu Hálózat hivatalosan is elismert tagja.

Amikor 2007-ben először látogattam el ide, egyszerre ért a lelki élmény és a szakmai meglepetés: nem nyomhattam el magamban sem az ökológus kutató, sem a természetvédelmi szakember csodálkozását. Krisna-völgyben már az első látogatás rövid ideje alatt olyan eredményeket láthattam, amilyenekkel nem sok hazai gazdálkodó, kisközösség büszkélkedhet.

A Krisna-völgy tájszerkezetében bekövetkezett változásokról Farkas Judit kulturális antropológus ad szemléletes képet: „A térképek tanúsága és a visszaemlékezések szerint Krisna-völgy létrejöttekor a terület a téeszgazdálkodás hatására hatalmas táblákból álló egysíkú terület volt. A Krisna-hívők megtelepedése és régi-új típusú gazdálkodási szemlélete lassan megváltoztatta a tájat: megjelent a falu, házai körül nagy kertekkel (mesterséges elemek); a falu különböző épületei között lassan kialakultak az ösvények (félig mesterséges elemek); az egybefüggő gabonatáblák helyett vagy mellett a kisebb kukorica-, mustár-, facéliatáblák, gyümölcsösök, kertek és erdősávok jöttek létre (természeti elemek). …amikor idejöttek, sivár, élővilágában egysíkú terület fogadta őket, mostanra viszont az ökológiai sokszínűség, a biodiverzitás lassú kialakulásának/visszaállásának hatásaként és jeleként színesebbé vált a növény-, rovar- és madárvilág.” (Farkas J. 2003: „Krisna egyik kertje” Hitorientált életmód és környezetátalakítás Somogyvámoson.)

Mindezeket látva nyomban felmerülnek az oknyomozó kutató fő kérdései: miért és hogyan? Az itt élők miért valósították meg szakrális céljaik mellett azt, amire minden ökologikusan gondolkodó és gazdálkodó ember törekszik? Hogyan élnek a mindennapokban, milyen módszerekkel gazdálkodnak, szervezik mini-társadalmukat? Végül az egyik legfontosabb kérdés: Hogyan alkalmazható ez a példa mások számára is?

A miért-kérdésre az itt élő Krisna-hívők rövid és egyértelmű választ adnak: „Ezt kérte tőlünk Egyházunk alapítója, Sríla Prabhupáda, erre utasít bennünket Krisna, az Ő kinyilatkoztatásait egybefoglaló védikus szentírások.” Az ökológus és a természetvédő számára viszont a reveláció erejével hatnak ezek a szavak, hiszen, ha Krisna-völgy lakói Isten-tudatos életmódjuk révén egy ökofalut hoztak létre, ha a Bhagavad-gítá és más védikus szentírások utasításait követve élnek fenntartható módon, akkor ebből az következik, hogy a fenntarthatóság az Isten-tudatosság következménye.

Mindez számomra 2007-ben újdonság volt, de nem volt az Gaura Sakti dász (Sölétormos Jenő) számára, aki Krisna-völgy elnökeként az itteni fejlesztések fő motorja és irányítója volt, és aki Krisna-völgy számos titkát feltárta előttünk. Útmutatása nyomás világossá vált: Ha meg szeretnénk mutatni mások számára, hogy milyen alapelvek alkalmazásával valósítják meg Krisna-völgyben a fenntartható életmódot, ha élhető mintát, mások számára is alkalmazható gyakorlati útmutatást szeretnénk adni, akkor a hogyan-típusú kérdések légiójára kell majd választ találnunk. Ez utóbbi mondat összegzi azt a feladatot, amelyet 2008-ban, az Öko-völgy Alapítvány létrehozásakor tűztünk ki magunk elé.

Alapítványunk munkatársai az elmúlt években szerteágazó tevékenységet folyattak hazai ökofalvakban, felsőoktatási intézményekben, elsősorban a fenntarthatóság népszerűsítése, kutatása és oktatása terén. A fő vizsgálati és bemutató területünk továbbra is Krisna-völgy, amely komplexitásában, lakóinak életmódjában, biogazdaságuk működtetésében, önellátási törekvésükben, de talán legelsősorban társadalomfejlesztési eredményeit tekintve, egyedülálló helyet foglal el a hazai ökofalvak sorában.

A Krisna-völgyben tartott programjainkon, bemutatóinkon a vendégek saját tapasztalatokat szerezhetnek arról, hogy az itteni életmód-minta elemeiben és egészében is másolható. Számos önkéntesünk írása, szakdolgozatok sora és egyetemi terepgyakorlatok jegyzőkönyvei tanúskodnak Krisna-völgy oktatási jelentőségéről. Kiadványaink, honlapjaink, levelezőlistánk népszerűsége, olvasottsága, kisfilmjeink nézettsége pedig további inspirációt jelentenek munkánk folytatásához. Krisna-völgy önellátás terén összegyűlt tapasztalatait mindeddig legteljesebb formában 2012-ben megjelent könyvünk, a „Beszélgetések az önellátásról” mutatja be.

További információk: www.okovolgy.hu

 

Az Öko-völgy Alapítvány tevékenységei számokban (2008-2012):

 

Tudományos és oktatási programok

Hivatalos partner intézmények száma: 16 db

Futó és lezárult kutatási programok: 17 db

Elkészült szakdolgozat: 39 db

Oktatási intézmények tantárgyi- és terepgyakorlat-vezetése: 21 alkalommal, összesen 490 fő részére

Nemzetközi képzés: 9 alkalommal, összesen 710 fő részvételével

Tudományos publikációk: 46 db

Kiadványok, könyvek: 16 kiadvány, 1 könyv, összesen 31 000 példányban

Előadások, rendezvények

Fenntarthatósági Konferenciák, egyéb saját rendezvények: 8 esemény, összesen 1600 résztvevővel

Fenntarthatósági Nyílt Napok: 12 alkalom, 160 résztvevővel

Előadások: 172 db

Egyetemi Klubok: 9 esemény, összesen 192 fővel

Kommunikáció

Saját honlapjainkon megjelent cikkeink: 590 db

Filmjeink: 16 db

Ökologika levelezőlista tagságának létszáma 2013-ban: 410 fő

Pályázatok

Benyújtott: 23 db

Elnyert: 15 db

Bejelentkezés

Az oldal teljes eléréséhez hozza létre fiókját!Hírlevélmod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa1562
mod_vvisit_counterTegnap1952
mod_vvisit_counterA héten4658
mod_vvisit_counterA múlt héten11831
mod_vvisit_counterA hónapban30467
mod_vvisit_counterMúlt hónapban49984
mod_vvisit_counterÖsszesen4875952