Get Adobe Flash player

Termék adatbázis

Partnerek

Megosztom!

Hirdessen kedvezményesen a Kistermelőinfo.hu weboldalon! Kapcsolatfelvétel
Összes hirdetés megtekinthető az AJÁNLATOK menüpont alatt

A főbb fatüzeléses megoldások és a komposztkazán

Kezdjük a legrosszabb hatásfokú megoldással, a nyitott rendszerű kandallóval.

Ennél a megoldásnál a kandalló tűzterének nincs ajtója. Az égéshez a levegőt a helyiségből veszi és a forró füstgázok az égőtér után minimális hűléssel távoznak a kéménybe. A tűztér fala és a füstcső körül felmelegedett levegőt a helységbe vezetjük.

Az égéskor keletkező hő nagy része a füstgázokkal távozik. A szobába a tüzelőnyíláson sugárzó hő, valamint a tűztér falazata mellet áramló felmelegedő levegő révén jut meleg.

Meleget csak addig ad, míg ég a tüz a kandallóban. Utána a kémény huzata miatt folyamatosan viszi ki a meleg levegőt a helységből. Erdő-tulajdonosoknak ajánlott.

Hatásfoka nem értelmezhető

 

A következő a zártrendszerű kandalló.

Ennél a kandalló megoldásnál a tűzteret légmentesen zárható ajtóval látják el. Az égéshez szükséges levegőt vagy a kandallóajtón és az ajtó körül elhelyezet szabályozható nyílásokon, vagy a rostély alá, építéskor bevezetett külső levegő csövön keresztül juttatjuk be. A külső levegő bevezetése az előnyösebb, mert az égés így nem a szoba légteréből vonja el az oxigént.

A hőleadása ugyanúgy történik mint a nyitott rendszer esetén, de a zárható ajtó  és légbevezető nyílások révén  nem hűti a kéményen keresztül a szobát, ha  már nem tüzelünk.

A kandallókat elsősorban oda ajánlom ,ahol a gyors felfűtés a fontos - mivel rövid idő alatt nagy mennyiségű hőenergiát tudnak leadni - és van idő folyamatosan tüzelni őket (hétvégi házak, üdülők).

Hatásfoka: 15-30%

A modernebb kandallóbetéteket vizes hőcserélővel látják el, amely a lakás központi fűtésére csatlakoztatható. Ezek a hőcserélők plusz hőt vonnak el a távozó füstgázból, így megemelik a  a kandalló hatásfokát. Ráadásul  több helyiség is fűthető a kandalló révén.

Hatásfok: 50-60%

 

A kemence

A kemence a régi magyar paraszti élet legfontosabb fűtőeszköze volt.

Igen jó a hatásfoka, mivel a tüzelő elégésekor keletkező füstgáz a kemence búbjában fordul egyet. Ekkor igen sok hőt lead a kemence falazatának, majd visszaérve a kemence szájához a füstben lévő, még éghető gázok is elégnek. Ezáltal a fa és egyéb fás anyagok a legtökéletesebben ebben a szerkezetben égnek el. A távozó füstgáz hőfoka alacsonyabb mint a kandallóknál. A hőt elsősorban hősugárzás formájában adja.

A kemence másik előnye a nagy tűztérből adódik. A fán kívül bármilyen száraz növényi származék is elégethető benne.

A kemencét olyan helyen érdemes építeni, ahol a lakás stílusához illik, vagy ahol nagy mennyiségű nővényi hulladék (kukorica szár, száraz nyesedék, gallyak) keletkezik, illetve sütni szeretnének kenyeret, esetleg egyéb tészta-féléket.

Hatásfoka: 60-75%

 

A cserépkályha

A cserépkályhákban mérettől és formától függően, a tűztérből távozó füstgáz 3-12 m utat tesz meg a kályha belsejében épített füstjáratokon mielőtt távozik a kéménybe. A füstjáratok falazata folyamatosan hőt von el a füsttől, így érhető el, hogy a lehető legkevesebb hő távozzon a kéményen keresztül. A falazat a felvett hőt a fűtendő helyiségnek sugározza le.

A kályha felfűtése után a kályha ajtót bezárva a kémény felé megszűnik az áramlás, így a felforrósodott 7-14 mázsa kerámia órákon keresztül melegen tartja a helyiséget.

A szakszerűen méretezett és megépített cserépkályhák napi kétszer 1-1,5 óra fűtéssel 24 órán át biztosítják a helyiség megfelelő hőmérsékletét.

Lakásokba, folyamatosan fűtött helyiségekbe ajánlom, mivel  8-12 órán keresztül viszonylag állandó hőmérsékletet biztosít és  nem kell folyamatosan tüzelni. A legjobb hatásfokkal rendelkezik.

Hatásfoka: 65-80%

A cserépkályhákba is beépíthető vizes hőcserélő, amely a lakás központi fűtésére csatlakoztatható. A cserépkályháknál a hatásfokot nem növeli, de az alapvetően egy-két helyiség fűtésére alkalmas kályhával több helyiséget is tudunk így fűteni.

Forrás: http://www.kalyhak.hu

Téglakályha, tömegkályha:

A tömegkályha nevét a legalább 2,5 tonnás tömegéről kapta. A tömegkályha szerkezetileg három fő részből áll, a belső magból, melynek anyaga samott, a leszálló füstjáratból, és a burkolatból, utóbbiak anyaga kisméretű tégla. Környezeti szempontból nem lényegtelen, hogy erre a célra a bontott tégla is tökéletesen megfelel. A tömegkályha a kialakítás függvényében samott téglából 170- 250 darabot, hagyományos kisméretű téglából 450-550 darabot igényel, így tömege 2,5-4,5 tonna közötti lehet. Ez lehetővé teszi a rövid fűtési ciklus hőjének mintegy 20-36 órás, lassú, egyenletes, elnyújtott leadását. Lényeges megemlíteni, hogy a berendezés működéséhez nincs szükség gépészetre.

A korszerű tömegkályha működését a rövid, tiszta égési ciklus, a kiváló hatásfok és a nagy hőtároló kapacitás jellemzi. Az égési ciklus a begyújtástól a parázs kialvásáig tart. Egy megfelelően megépített és üzemeltetett tömegkályhában a belső hőmérséklet helyenként túllépheti a 900 °C-ot is. Az égés hőmérséklete három tényezőtől függ: a tűztér falán keresztüli hőveszteség mértékétől, a fa nedvességtartalmától és az adagolt levegő mennyiségétől. Az égéstermék a kétoldalt található leszálló járatokon keresztül átadja a keletkezett hőt a kályha itt kialakított nagy tömegű hőtároló rendszerének, és kb. 200 °C-ra lehűlve a padlószinten a kéménybe távozik. A kilépő gázok áramlását egy, a kémény előtt elhelyezett csappantyúval lassítani lehet.

A felső égőtér – ahová a fából felszabaduló gázok áramlanak és tökéletes égésük után tovább tudnak áramlani – a tűz kialvása után remekül használható sütőként is. A vendégeinknek vagy csak saját örömünkre kenyeret, húst és süteményt süthetünk benne.

Ami az építés árát illeti a tömegkályha remek tulajdonságainak ellenére egyáltalán nem tartozik a luxus kategóriába. Általánosságban elmondható, hogy mérettől függően 350-650 ezer forintból valósítható meg a kályha, az árban az alapanyag és a munkadíj is benne van.

Természetesen a kályhák melegvíz előállításra is alkalmazhatóak, egy közepes méretű kivitel már képes naponta 150-200 liter 40 °C-os használati melegvizet előállítani. Remek megoldásnak tekinthető a tömegkályha napkollektoros rendszerrel való kombinálása, ekkor a teljes melegvíz igényünk előállítható a teljes év során méghozzá nagyon alacsony költséggel.

Láthatjuk, hogy a tömegkályha egy rendkívül takarékos és hatékony megoldás, hazánkban egyre többen választják, mivel tulajdonságai még a cserépkályhánál is kedvezőbbek. Mindemellett rendkívül esztétikus és robusztus megjelenésével biztonságot és erőt sugároz. Nagyon hálás társ a hideg téli napokon. Kisgyermekes családok esetében csak ajánlani tudjuk, hiszen a tömegkályha esetében nem alakulnak ki túlzottan magas hőmérsékletű pontok ezért a megégés veszélye nem áll fenn.


A cserépkályhákhoz képest további előnye a tömegkályháknak, hogy naponta elegendő 1-2 alkalommal megrakni és a hamuzást is csak 10-15 naponta szükséges elvégezni.

Forrás: http://www.megujulofutes.hu

Komposztfűtés:

A komposztkazán bár nem új találmány egy nagyon figyelemre méltó zöldenergia termelésre alkalmas technológia! A növényi és állati eredetű biotömegben tárolt napenergiát feltehetően ez a műszaki megoldás termeli a legnagyobb hatásfokkal! Hátránya az a tény hogy a biotömeg közvetlen égetésével (biogáz, pellet, bio.üzemanyagok) szemben használható hőenergiát csak fűtésre alkalmas alacsony hőmérsékleten termeli! Pontosan ez az alacsony termelési hőmérséklet teszi lehetővé a hihetetlenül magas energetikai hatásfokot! Egységnyi mennyiségű biotömegből ez a technológia termeli a legtöbb hasznosítható energiát miközben a hőtermelés után nem hamu hanem igen értékes mezőgazdasági talajélesztő anyag (félérett komposzt) keletkezik! A komposztkazán egy heterogén rendszer, aminek a működéséhez a tápanyagokon kívül levegő és víz adagolásához valamint a teljesítmény szabályozásához alkalmas számítógéppel irányított műszaki megoldások kidolgozására van szükség - ezen a gyakorlatilag érintetlen, tudományos területen! Néhány régi (40 éves) leíráson és tudományos közleményekben nem közzétett megfigyeléseken és adatokon kívül semmilyen irodalmi anyag nem áll a rendelkezésre! …

A teljes tanulmány itt olvasható: http://hu.scribd.com/doc/202391433/A-komposztkazan

Bejelentkezés

Az oldal teljes eléréséhez hozza létre fiókját!Hírlevélmod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa483
mod_vvisit_counterTegnap1018
mod_vvisit_counterA héten8514
mod_vvisit_counterA múlt héten11831
mod_vvisit_counterA hónapban34323
mod_vvisit_counterMúlt hónapban49984
mod_vvisit_counterÖsszesen4879808