Get Adobe Flash player

Termék adatbázis

Partnerek

Megosztom!

Hirdessen kedvezményesen a Kistermelőinfo.hu weboldalon! Kapcsolatfelvétel
Összes hirdetés megtekinthető az AJÁNLATOK menüpont alatt

Vályogház

A sárfal (fecskefal) készítése (ezen kívül létezik még a vályogtéglás és a vert falas építés):

- A sárfalakat a 18-19. század óta használják házak és gazdasági épületek építésére.

- A rakott sárfalat szalmával vagy egyéb növényi anyagokkal összedolgozott sárból készítik.

A kidolgozott és pihentetett sarat villával felrakják és falat emelnek belőle. A fal készítéséhez agyagos földet használnak. Az egynapi falkészítéshez szükséges földmennyiséget már az előző nap 4-5 méter átmérőjű 40-50CM magas ágyásba hordják, szét terítik vízzel meglocsolják, majd növényi anyagokkal (szalma) terítik be és újabb sár és szalma rétegek kerülnek rá. A falrakás napján a "megkelt sarat" kapával vagy villával átforgatják, ezután már rakható a sár. A falat rendesen villával rakták fel, a sarat a falon eligazgatták és lenyomkodták. Időnként a fal oldalát villával vagy gereblyével megigazították, elgereblyézték. A felhelyezés három sorban történik, az első sor felrakása után egy-két hét elteltével kezdődik a faragás amitől kialakul a fal pontos mérete. Majd a faragás után egy héttel kerülhet rá a következő sor, az előző réteg száradása végett.

A sárfal előnyei:

A sárfal jó hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik, csak természetes anyagokat tartalmaz (Agyag, Szalma, Víz) ezért sokkal egészségesebb. Anyagának köszönhetően szellőzik így állandó páratartalmat biztosít. Mivel a fal nem tartalmaz speciális anyagokat így az előállítása is sokkal olcsóbb a beton vagy téglafalhoz képest, viszont a tartóssága nem rosszabb, mivel napjainkban már beton alapra és szigetelésre építik. Vakolási munka sima mészhabarccsal, nádazással történik. Emeletes és padlás teres házak esetében beton födém is készíthető rá.

Bejelentkezés

Az oldal teljes eléréséhez hozza létre fiókját!Hírlevélmod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa1497
mod_vvisit_counterTegnap1952
mod_vvisit_counterA héten4593
mod_vvisit_counterA múlt héten11831
mod_vvisit_counterA hónapban30402
mod_vvisit_counterMúlt hónapban49984
mod_vvisit_counterÖsszesen4875887