Get Adobe Flash player

Termék adatbázis

Partnerek

Megosztom!

Hirdessen kedvezményesen a Kistermelőinfo.hu weboldalon! Kapcsolatfelvétel
Összes hirdetés megtekinthető az AJÁNLATOK menüpont alatt

A permakultúra

Baji Béla cikke Permakultúra a világban címmel

Illetve két videót mutatnék meg, amik jól visszaadják a permakultúra szellemiségét.

Ruth Stout's Garden és a Jövő farmja.

 

Permakultúra a világban

Ha egy mondatban kell megfogalmaznom, hogy mi a permakultúra azt szoktam mondani, hogy a biogazdálkodás legszélsőségesebb ága. Legszélsőségesebb abban az értelemben, hogy a legtermészetszerűbb. Tudatosan épít a gazdaság különféle elemei (gyümölcsfák, baromfiak, legelő állatok, épületek, halastó stb.) között szerveződő ökológiai kapcsolatokra.

 

A permakultúrás gazdaság egy tudatosan szervezett kapcsolathálózat a különféle elemek vagy másképpen fogalmazva a gazdálkodás különféle ágazatai (baromfitartás, gyümölcstermelés, tejtermelés, erdészet, halászat, kézműipari nyersanyagok termelése, stb.) között. Példa erre egy polikultúrás tó, ahol a haltenyésztés mellett helyet kap a vízibaromfi, vízkedvelő ehető-és gyógynövények, megélnek benne a békák, és szitakötők, amelyek a növényvédelemben vesznek részt a gazdaság egész területén. A tyúktartás úgy szerveződik, hogy a baromfiak szabadon, vagy vándoroltatott ketrecekben a gyümölcsösben, zöldségesben összeszedik a kártevőket, gyommagvakat. Trágyájukkal hozzájárulnak a tápanyagellátáshoz. Mindez egyúttal emberi élőhely teremtés sőt, szociális közösségek megalapozása.

A szót és a fogalmat az ausztráliai Bill Mollison alkotta meg és publikálta az 1970-es években. Egy tasmániai kis faluban született, volt halász, vadász, erdőőr, természetmegfigyelő, majd egy élet tapasztalataival a háta mögött jutott arra a felismerésre, hogy az emberiségnek a természet törvényei szerint kell élnie, gondolkodnia, mert egyébként saját létét teszi tönkre.

Bill Mollison

Felismerései hatására 1978-79-ben David Holgrammel – aki akkor végezte egyetemi tanulmányait – publikálta a Permakultúra I-II c. könyvét. A permakultúra alapelveinek megfogalmazása mellett egy nagyon gyakorlati kézikönyv ez, számtalan ötlettel arról, hogy hogyan is kell egy ökológiai alapokon nyugvó gazdaságot megalkotni.

Bill Mollison az érdeklődőknek tanfolyamokat kezdett tartani, 20-25 fős csoportoknak, kéthetes kurzusokban Ez volt a pemakultúra világmozgalmának kezdete. Akik egy ilyen kurzuson részt vettek, általában megváltoztatták életüket, valamilyen, permakultúrával összefüggő tevékenységbe kezdtek. Két éves gyakorlati munka után maguk is oktatókká, tervezőkké válhattak. Így terjedt el permakultúra az elmúlt három évtizedben világszerte. Akik valahol rész vettek egy tanfolyamon, általában szövetséget alkotnak és létrehoznak egy "projektet". Ez lehet egy oktatóközpont, kísérleti gazdaság, vagy az "éhség temetője" - a leginkább dombágyásokra emlékeztető kerteket neveztek el így egy afrikai országban. Egy csoport szőlőskertet telepített helyi fajtákból, a háború sújtotta Afganisztánban. Sok ezer gazdaság, oktató-, és kutatóközpont alakult így világszerte. A legerősebbek, és legsikeresebbek főleg trópusi, szegény országokban. Talán azért ezekben, mert az ilyen helyeken a legnyilvánvalóbb a konvencionális gazdálkodás környezetromboló hatása. Emellett a permakultúra elsősorban önellátásra törekszik, nem annyira piacorientált. Sokféléből termelnek általában keveset. Ismerik ugyan a "cash crop" (eladásra szánt termék) fogalmát de ez sem való a szupermarketek polcaira az egyöntetűség hiánya miatt. Leginkább a termelőktől közvetlenül a fogyasztókhoz vezető kereskedelmi formák válnak be, személyes ismeretségek alapján. Emellett általában valamilyen szolgáltató tevékenység is hozzájárul a jövedelemhez (turisták fogadása, permakultúra oktatása, bemutatása természetgyógyászati tevékenység stb.).

Az európai kontinensen Angliában, Franciaországban, Svédországban a legfejlettebb a permakultúra mozgalom, de a szomszédos országokban (Csehország, Szlovákia, Horvátország) is vannak központjaik.
Magyarországon 1991-ben volt az első permakultúra tanfolyam, az ausztrál Lea Harrison vezetésével. A hallgatóságot jórészt az akkoriban létesült környezetvédő civil szervezetek tagjai (Ormánság alapítvány, Gyűrűfű alapítvány, Visnyeszéplaki Faluvédő Egyesület, Bokorliget alapítvány, néhány önálló biogazda) képezték, talán ezzel magyarázható, hogy Magyarországon nem alakult külön permakultúra szövetség. Ezek a szervezetek azután ki-ki a maga "projektjét” vitte tovább, általában a megmaradásért küszködve. Így a permakultúrát csak töredékesen, részleteiben tudták megvalósítani (gyümölcsészet, építészeti-energiagazdálkodási technológiák, ártéri gazdálkodás, helyi cserekereskedelem, tanfolyamok találkozók szervezése). Évente kétszer megtartják az ökofalu találkozót.

A második hazai tanfolyam a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Mezőgazdasági tanszékén szerveződött kb. 1996-ban a német Peter Birkett vezetésével. A résztvevők fiatal egyetemi tanárok, és diákok voltak, ők az oktató munkájukba vitték bele a permakultúra szemléletét. Ezen a tanszéken több, a permakultúrát témául választó szakdolgozat született azóta.

A permakultúra világmozgalom tagjai rendszeresen szerveznek találkozót, regionálisan, kontinensenként és négyévente egy világtalálkozót. Ez utóbbi legközelebb 2005 nyarán lesz megtartva Horvátországban. Az ilyen alkalmakon tanfolyamokat tartanak, előadások hangzanak el permakultúrás projektekről, a médiákon keresztül is népszerűsítik a permakultúrát. Látogató körutat szerveznek, permakultúrás gazdaságok megtekintésére. A permakultúra közösségei szerepeltetik magukat az Interneten is. Végezetül felhívom a figyelmet néhány angol nyelvű honlapra a további tájékozódás elősegítésére.

Az angliai permakultúra szövetség honlapja, számos linkkel: www.permaculture.org.uk. Példa egy permakultúrás gazdaság tervezésére, és megvalósítására: www.konsk.co.uk. Egy gazdaságilag is sikeres permakutúrás gazdaság: www.ragmans.co.uk. Permakultúra Kutatóintézet, Ausztralia: www.permaculture.org.au.

Baji Béla
Tápiószele
(Biokultúra 2005/1)

Bejelentkezés

Az oldal teljes eléréséhez hozza létre fiókját!Hírlevélmod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa1563
mod_vvisit_counterTegnap1952
mod_vvisit_counterA héten4659
mod_vvisit_counterA múlt héten11831
mod_vvisit_counterA hónapban30468
mod_vvisit_counterMúlt hónapban49984
mod_vvisit_counterÖsszesen4875953